Nieuws

Zomerse gerechten: wat maakt u dit seizoen?

Geplaatst op 26 juli 2023

Het is volop zomer. En bij dit seizoen horen natuurlijk typische gerechten, zoals hutspot onlosmakelijk met de winter verbonden is. Maar waar denken de bezoekers van Brusselse Poort aan als ze denken aan typische zomergerechten? We liepen de twee supermarkten van het winkelcentrum in en beleefden culinaire gesprekken.

En dat deden we met de website van Jumbo bij de hand toen we in die winkel op zoek gingen naar smakelijke tips. Op het digitale thuis van de supermarkt doet Jumbo zelf namelijk de nodige suggesties.

Niet te moeilijk
Annie wordt wel enthousiast van de mogelijkheden. De 72-jarige is geen keukenheldin, zo zegt ze zelf, maar krijgt wel trek als ze naar de tien maaltijdsalades kijkt die Jumbo heeft samengesteld. “De couscoussalade met bietjes lijkt me wel wat. Ik heb Marokkaanse buren en die geven me wel eens couscous wanneer ze over hebben. Bietjes hebben ze er nooit in, maar dat maakt het in dit gerecht wel heel fris, denk ik.” Omdat Annie niet graag lang in de keuken staat, is haar aandacht ook gevestigd op de snelle gerechten. “Ik ben een enorme groentemaniak. Dan gaat een poké bowl met bloemkoolrijst en zalm er wel in. Maar weet je wat het is? Ik eet die dingen meestal in een restaurant of als ik bij iemand thuiskom. Maak het nooit voor mezelf.” Als we de bezoekster van de Jumbo uitdagen om het te gaan maken, sputtert ze aanvankelijk tegen, maar wordt ze uiteindelijk toch enthousiast. “Ik heb hier een briefje en daar schrijf ik de ingrediënten op. Vandaag heb ik er geen tijd voor, maar voor als mijn zus volgende week op bezoek komt, is het misschien een leuk idee.”

Niet altijd maar barbecue
De 56-jarige Jan is in de keuken wat creatiever. “Het is heel voor de hand liggend om de barbecue maar aan te steken altijd, maar je moet ook de nodige keren per week gezond eten. Dan vind ik de suggesties van Jumbo heel handig.” Hij kiest voor de Provençaalse aardappelsalade. “Zo’n schotel maak ik zelf vaker. Maar dan niet per se met aardappelschijfjes, soms ook met blokjes. Heerlijk dan die sperziebonen er doorheen!” Als ‘ie dan toch een keuze uit de lijst met barbecuegerechten moet maken, is hij er snel uit. “Ja, gamba’s van de grill! Je bent eerder geneigd worst en hamburgers op het vuur te gooien, maar ik vind deze reuzegarnalen echt een mooi alternatief.”

Al deze zomergerechten vind je dus op de website van Jumbo: https://www.jumbo.com/inspiratie/zomer/zomerse-recepten
We hebben zelf thuis ook een van de zomer recepten geprobeerd, visgyros met gepofte aardappel, en het was heerlijk - een 10/10!

Albert Heijn
‘Haal de zon in je keuken’; met die slogan hoopt de Allerhande, het culinaire blad van de Albert Heijn, bezoekers ‘warm’ te maken voor zomerse gerechten. Met het blad in de hand confronteerden we de hongerige magen in deze supermarkt. “Wat doe je me aan? Ik heb nog niet gegeten”, lacht de 44-jarige Marja. Je hoort nog net niet haar maag knorren, wanneer ze suggesties van Allerhande doorneemt. “Gezonde flapjacks met framboos. Wat zijn flapjacks?”,vraagt ze zich af. ‘Een soort koekje’, vertelt Google ons. “Frambozen erin. Zou je daar ook aardbeien van kunnen maken? Dan ben ik helemaal om en maak ik ze vanavond nog”, verzekert de dame, die, als ze iets hartigs zou moeten kiezen, oren heeft naar de zomerhutspot met sla en tonijn. “Vind het zo’n onzin als mensen me raar aankijken als ik hutspot in de zomer maak. Het is toch gewoon een maaltijd?” Het gerecht dat binnen dertig minuten klaar is, wordt onder favorieten opgeslagen in de telefoon van Marja.

IJs
“Als ik aan de zomer denk, wil ik ijs eten”, wil de 30-jarige Maxime direct duidelijk maken wanneer ze de toegangspoortjes van de Albert Heijn passeert. En ook voor haar is er iets te kiezen. “Nicecream met aardbeien in een hoorntje. Dat klinkt al ‘aardig’ zoals de naam verklapt.” Maar ook voor een zomers sapje is Maxime te porren, weer met aardbeien in dit geval. ‘Aardbeienlimonade met citroen en munt’. “Ik kon als jong meisje enorm genieten van koude ranja als ik weer een druk aan het spelen was geweest. Ik kan me voorstellen dat dit recept tot ongeveer hetzelfde eindresultaat leidt.”

Wil jij zelf ijs of limonade maken? Of andere zomerse recepten van de Albert Heijn proberen? Kijk dan op de site: https://www.ah.nl/allerhande/recepten/zomerrecepten