Twee horecazaken binnen één winkelcentrum: Georgette Bouchez

10 juli 2020

Het is af en toe van de ene naar de andere zaak rennen voor Georgette Bouchez. Ze is franchisenemer van zowel Delifrance als het nog redelijk nieuwe Kwalitaria. In beide restaurants helpt de eigenaresse zelf ook mee. “Ik blijf dat enorm leuk vinden. Ik ben ooit in de horeca begonnen om het mensen naar de zin te maken en wil dat blijven doen.”

Georgette (56) begon vijftien jaar geleden bij Delifrance, toen nog in loondienst. Na een uitstapje naar een vestiging in Heerlen als bedrijfsleider, keerde ze enkele jaren terug om de zaak in de Brusselse Poort zelf over te nemen als franchisenemer. “Het is een leuke formule. We stellen mensen hier tevreden met een broodje en een kop koffie. Je kent ook iedereen en bouwt een band op.” En die band gaat soms verder dan alleen een gesprekje aan de tafel. “Ik ben al bij de nodige vaste klanten op ziekenhuisbezoek geweest en zelfs bij een aantal op de begrafenis. Als je zolang mensen over de vloer krijgt, soms zelfs elke dag, dan hoort dat stukje aandacht erbij”, vertelt Georgette.

Drie jaar geleden liet Georgette haar zaak verbouwen. Ze liep daarmee een beetje vooruit op de rest van het winkelcentrum, dat momenteel beetje bij beetje een hipper sausje krijgt. “Het winkelcentrum was wat mij betreft een beetje ingedut en aan vernieuwing toe.” En binnen de veranderingen van Brusselse Poort heeft Georgette vervolgens haar kans gegrepen nog een zaak op haar naam te schrijven: Kwalitaria. “Ik vond dat Brusselse Poort wat miste qua horeca. Een zaak waar je een lekker frietje of hamburger op het vuistje kon eten. Ik vind dat je zoiets alleen moet openen op de juiste locatie: buiten op de hoek van het winkelcentrum. Veel mensen hier in de buurt hebben toch de behoefte om voor een goede prijs ’s avonds uit eten te gaan. Zeker het terras dat we hier hebben, spreekt aan.” Het betreft de eerste Kwalitaria-vestiging in Zuid-Limburg. Deze is tot 21.00 uur geopend in Brusselse Poort.

Bij Kwalitaria is het vooral na 16.00 uur in de middag erg druk. Bij Delifrance ligt de piek rond de lunch. Zo kan Georgette, die overigens ook nog een brasserie in Schinnen bezit, haar aandacht over de zaken verdelen en in beide meehelpen op de drukste momenten. En soms moet ze de verantwoordelijkheid ook even overdragen. “Ik ben streng en perfectionistisch en wil daarom op iedere plek een goede bedrijfsleider. Je kunt uiteraard niet alles zelf en moet soms ook dingen kunnen loslaten. Het is een kwestie van de juiste mensen op de goede plek neerzetten. Ik spring dan bij waar nodig.”

Omdat er vanwege corona minder tafeltjes in gebruik zijn bij Delifrance, komt het wel eens voor dat Georgette klanten vanwege de drukte doorstuurt naar Kwalitaria voor een hapje of kop koffie. “Dat kan ik echter alleen doen als we in beide zaken hetzelfde niveau van kwaliteit leveren. En dat gebeurt”, verzekert ze. En juist door die corona heeft Georgette, die Kwalitaria vlak voor kerst opende, de voorbije maanden de nodige slapeloze nachten gehad. “De schade is groot, maar we leven nog. Ik denk dat het nog zo’n twee jaar zal duren voordat de financiële schade aan beide bedrijven een beetje is rechtgetrokken.”

Overigens is de franchisegever van zowel Delifrance en Kwalitaria afgelopen week failliet verklaard. Het betreft een faillissement van deze bv en niet van de restaurants zelf. Die blijven, zoals die in Brusselse Poort, gewoon open.

Terug naar nieuwsoverzicht