Nieuws

TUI: Turkije minder populair en reizigers mijden Schiphol

Geplaatst op 2 mei 2023

Het is inmiddels mei en dus is het speculeren en fantaseren over de vakantie ruimschoots begonnen. Bij reisbureau TUI zien ze dat klanten zich niet meer laten beperken en weer massaal aan het boeken zijn. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op reisgebied? We gingen langs!

Volgens TUI-medewerker Joey Tummers zit het aantal boekingen weer op het niveau van vóór corona: “Vorig jaar waren veel mensen toch nog afwachtend omdat er in diverse landen rondom de pandemie toch nog andere dingen golden in vergelijking met Nederland. Dit jaar is die angst wel verdwenen en zitten we weer op het oude niveau.”

Ook ziet hij een verandering in klanten die via het reisbureau alles willen regelen. “Sinds corona komt er echt een gevarieerder publiek naar TUI. De oude generatie, maar toch ook veel jongere doelgroepen. Sinds corona is er toch iets van een onzekerheid blijven hangen waarbij men het fijner vindt toch een aanspreekpunt te hebben. Iemand om op terug te vallen.”

Populairste bestemmingen

Tummers ziet dat dit jaar mensen vooral naar Spanje en Griekenland willen. En daarmee is een verschuiving gaande. Want voorheen was vooral Turkije heel populair. “We vermoeden dat dit komt door die aardbeving die daar is geweest. Waar dat precies gebeurde was weliswaar niet echt vakantiegebied, maar het wordt er door mensen wel aan gelinkt.”

Binnen Spanje is eilandengroep Balearen heel populair. Ook de Canarische Eilanden en dan vooral Gran Canaria en de Costa Del Sol zijn populaire Spaanse bestemmingen. “Noord-Spanje trekt minder vakantiegangers, al is dat nu wel in opkomst. Bilbao bijvoorbeeld.” In Griekenland wil men vooral naar Kreta, Kos en Zakynthos. En dat laatste eiland is volgens Joey nieuw in de lijst van populaire Griekse plekken. “Eerst was het daar heel pittoresk en rustig, nu is het heel populair.”

Alternatieve luchthavens

Bij TUI merken ze dat klanten, daar waar het even kan, Schiphol mijden als luchthaven om vanaf op vakantie te gaan. “Mensen hebben op televisie ook die enorme wachtrijen gezien en alles over het personeelsgebrek meegekregen. Vooral in Limburg is Schiphol niet populair meer.” Volgens Tummers wordt daarom gekeken naar alternatieve opstapplekken. Düsseldorf, Antwerpen en Brussel zijn volgens hem de meest gewilde alternatieven.