Nieuws

Tips om met je huisdier de winter en feestdagen door te komen

Geplaatst op 28 november 2022

Het wordt steeds kouder en de feestdagen komen eraan. Dierenarts Maaike Schetters van Dierenkliniek Maastricht waarschuwt voor de gevaren die de tijd van het jaar meebrengt voor de beestjes.

Om te beginnen met de kou: volgens Maaike moeten hondenbezitters oppassen als er gestrooid is op de weg. “Pekel is voor de hond heel pijnlijk. Hij kan bijtwondjes daarvan krijgen. Aan sneeuw kan ‘ie sneeën overhouden. Smeer voor je gaat wandelen met de hond vaseline op zijn pootjes en was dit ook weer af als je binnenkomt.” Om niet onderkoeld te raken, zijn dan weer andere tips belangrijk: “Loop niet te lang in de sneeuw, laat hem niet zwemmen in het koude water, ga niet twee uur wandelen als het koud is. Als het binnen 25 graden is en buiten min 15, is het verstandig om een hondenjasje aan te doen. Gewoon logisch nadenken. Als het voor ons koud is, is dat voor honden ook zo.” Katten regelen het zichzelf wel, volgens Maaike. “Die gaan niet naar buiten bij heel koud weer. De kat ligt dan eerder bij de verwarming.”

Konijnen

Dan de konijnen: “Zorg ervoor dat er iets van isolatie is in een buitenhok. Konijnen die in het wild leven, gaan onder de grond zitten en zijn dan warm. In een buitenhok hebben ze die mogelijkheid niet. Zorg tevens dat het hok is afgedekt tegen wind. ” Ook moet men het drinkwater in de gaten houden. “Water kan bevriezen en dan heeft het beestje niks te drinken. Controleer het water dus elke dag. Ook hooi en ander voer kan bevriezen. Als je dat allemaal doet, kan een konijn prima buiten blijven ook al is het koud.”

Vuurwerk

Voor de meeste dieren is vuurwerk verschrikkelijk. Ook dat hoort echter bij de feestdagen. “Wat dierenartsen betreft mag dat afgeschaft worden, al maak ik me niet populair met deze uitspraak”, weet Maaike. Voor honden raadt ze angstremmende of kalmerende middelen aan. “Als je de gordijnen of rolluiken dicht doet, ziet ‘ie in ieder geval de flitsen niet. Met het opzetten van muziek zorg je ervoor dat de knallen van buiten niet al te hard klinken.” De hond te laten wennen aan knallen van vuurwerk kan middels speciale vuurwerk-cd’s. “Die zet je op in de zomer wanneer er geen knallen zijn, zodat ‘ie kan wennen aan het geluid.” Ook is een zogeheten ‘thundershirt’ een optie. “Dat zit heel strak om je hond heen en zorgt ervoor dat ‘ie het gevoel heeft geknuffeld te worden.” Maar Maaike weet ook, als de hond echt panisch is, dan werkt niks. “De ene hond rilt onder de tafel, de ander komt op je liggen. Je kunt dan altijd contact met ons opnemen.” En ook bij dit onderwerp zijn katten een ander verhaal, volgens Maaike. “Die gaan hun eigen weg. Ze trekken zich terug onder een bank of bed en wachten tot het overgaat. Die paniek is daar wat minder.”

Chocolade en gourmetten

Met sinterklaas in het land, vliegen de chocoladeletters weer over de toonbank. Ook daarmee is het opletten wat huisdieren betreft. Maaike: “Chocolade is giftig voor ieder dier. Hoe meer cacao hoe meer problemen. Het kan zorgen voor braken en diarreeklachten. Het hart gaat dan veel sneller en is te vergelijken met alsof een mens veel Red Bull drinkt.” Maaike raadt aan de dierendokter te bellen als je huisdier chocolade opheeft. En dan wil Maaike het ook nog even over gourmetten hebben, wat in veel huishoudens gedaan wordt rondom kerst. “Bij de Teflon-gourmetplaten komt een giftige stof vrij voor vogels. Altijd verstandig om niet in de buurt van de kooi te gourmetten en goed te ventileren.”