Nieuws

Temperaturen omhoog, insmeren maar!

Geplaatst op 16 juni 2023

Het is goed weer en naar verwachting komen er nog de nodige hete weken aan de komende maanden. Insmeren is dan het devies. Voor de laatste tips hierover trokken we naar Etos.

Kelly Leclair is assistent-manager bij Etos en dagelijks in de weer met zonnebrand. Ze merkt dat zonnebanken tegenwoordig wat uit de gratie zijn, en daarom worden er ook minder producten verkocht die je optimaal beschermen tegen de kunstmatige zon. Maar lekker bakken onder de echte zon, dat is onverminderd populair. Ook daar moet je je tegen wapenen. En ook die productgroep kent zijn ontwikkelingen. “Je ziet dat het hip is om een zonnebrand te kopen met zo weinig mogelijke schadelijke stoffen erin verwerkt. Men wil zonnebrand met hierin stoffen waar de huid niet geïrriteerd van raakt. Klanten komen echt met specifieke vragen erover naar onze winkel.” Kelly ziet dat sommige merken die schadelijke stoffen wel bevatten. “Daar zitten parfums en filters in die niet op korte maar wel op lange termijn schadelijker zijn dan andere zonnebrandcrèmes. Zeker bij baby’s en kinderen. Maar ook die merken willen dat aanpakken.”

Adviseren

Wanneer klanten voor advies komen over de juiste zonnebrandcrème, scant Kelly eerst de huidskleur van de bezoeker. “Tevens vraag ik hoe lang ze de zon ingaan, of ze gaan sporten, fietsen etc. Op basis daarvan bekijk ik welke factor ze nodig hebben. Een licht huidtype verbrandt nou eenmaal sneller en heeft een hogere factor nodig. Iemand die zuidelijker getint is of een echt donkere huidskleur heeft, krijgt factor tien, vijftien of twintig. Gaat men lang in de zon, factor dertig.” Hoe hoger de factor, hoe duurder de zonnebrand. “Het verschil zit hem in de ingrediënten. Er zit een filter in die beter beschermt. Niet alle crèmes hebben die beschermende factoren.”

Risico’s

Bij de bescherming tegen de zon wordt volgens Kelly onderscheid gemaakt tussen twee soorten zonnestralen. De UVB-straal: “De ‘b’ staat voor burning. Daar verbrand je echt van. De UVA-straal daarentegen, die zit in de lucht en zie je niet. En van die variant kun je huidkanker krijgen. Ik adviseer mensen altijd een crème die je tegen beide stralen beschermt.” Kelly is blij dat de meeste mensen wel bewust zijn van de risico’s. “Mensen van de oude stempel vinden insmeren niet altijd belangrijk. Maar het gros is zich bewust. Ook door de overheidscampagnes over huidkanker.”

Zonalarm

Tijdens hete weken introduceert Etos het zonalarm. Op deze dagen worden zonnebrandcrèmes 1+1 gratis verkocht. Zes merken doen hier overigens niet aan mee. Via de kanalen van Etos lees je wanneer de actie geldt.