Nieuws

Sprinklersysteem moet Brusselse Poort nog brandveiliger maken

Geplaatst op 21 april 2021

Onderdeel van de verbouwingen in Brusselse Poort is de aanleg van een sprinklersysteem. Na de zomer moeten de honderden kopjes, verdeeld door het winkelcentrum, in gebruik zijn. Pas als alle sprinklers zijn aangesloten, kan van de oude systemen afscheid worden genomen.

Vooralsnog wordt er van twee andere brandveiligheidssystemen gebruik gemaakt. Eén daarvan is de brandwand. Als er vuur woedt, komt deze naar beneden en splitst het winkelcentrum in tweeën, waardoor het vuur niet kan overslaan naar de andere kant. Daarnaast heeft Brusselse Poort nu nog een zogeheten RWA, een rookbeheersingsinstallatie. Guido Linckens van ontwikkelaar 3W hierover: “Bij RWA gaat er een luik open bij brand en kan de rook ontsnappen. Daardoor wordt de tijdsduur om te vluchten voor mensen verlengd. De meeste mensen lopen immers vaker bij brand schade op als ze rook inademen dan dat ze in contact komen met de vlammen.” Volgens Linckens is het de hoogste tijd dat het brandveiligheidssysteem wordt aangepakt. “Het winkelcentrum is decennia oud. De wetgeving was vroeger anders. Nu kan en mag zo’n winkelcentrum niet meer zonder sprinkler- of ander brandveiligheidssysteem.”

Blussen per zone

Elke ruimte die de komende maanden verbouwd wordt, krijgt enkele sprinklers. Zowel in de winkelruimtes als bijvoorbeeld de magazijnen. “Deze gaan straks in werking bij automatische rookdetectie of een handmatige melding, kortom een druk op de knop. Als er ergens vuur ontstaat, zullen de sprinklers in de desbetreffende zone blussen. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld twee verschillende sprinklerzones. Als er in het ene deel vuur ontstaat, wordt daar geblust en blijft het aan de kant waar niets aan de hand is, droog. De hoeveelheid water die naar beneden komt of het aantal sprinklers dat aanslaat, verschilt per winkel. Het ligt er bijvoorbeeld aan wat voor spullen er in die ruimte staan”, vertelt Linckens.

Bassin

Al dat bluswater moet ook ergens vandaan komen. Dat ligt opgeslagen in een bassin aan de achterzijde van de Albert Heijn, in de ruimte onder de plek waar de vrachtwagens stoppen om te bevoorraden. Er wordt gebruikgemaakt van een elektrische pomp en een dieselpomp. Als de één het niet doet, slaat de andere aan. “Hoge zekerheid dus”, aldus Linckens. De hele sprinklerinstallatie wordt daarnaast periodiek getest en gekeurd door een gecertificeerde en onafhankelijke organisatie.