Nieuws

Schoenmakerij Duchateau: het succes van een ambachtszaak

Geplaatst op 4 oktober 2021

Tussen alle moderne concepten valt een ambachtelijke formule als een schoenmakerij wel op. En dat is ook precies het geval met de zaak van Kevin en Whitley Duchateau in Brusselse Poort. Het stel is al bijna vier jaar eigenaar van de schoenmakerij en heeft het enorm druk.

Want dat er niet meer veel schoenmakers zijn anno 2021, wil niet zeggen dat Kevin en zijn vrouw Whitley het niet druk hebben. Integendeel. “Er staat hier een stoel in de zaak, maar tijd om erop te zitten, heb ik nooit”, bekent de 29-jarige Whitley. “Kevin heeft het elke dag druk met de schoenen. Welke tijd van het jaar het ook is. In de winter is het nog drukker, dan willen vele mensen een nieuwe anti-slip zool.”

Sleutelservice

Er worden echter niet alleen maar schoenen hersteld bij Schoenmakerij Duchateau. De service is door de jaren heen uitgebreid. Schoenen kunnen van een nieuwe zool worden voorzien, geverfd of gepoetst worden. “Ook kunnen mensen hun sleutel hier laten bijmaken. Die is binnen een minuut klaar terwijl men wacht. Iedere week breiden we ons assortiment sleutels uit. We hebben er al 5000 ophangen. Ook plaatsen we bijvoorbeeld hangsloten en cilindersloten bij mensen thuis. Ook is er veel vraag naar auto-, brommer- en motorsleutels. Bij een officiële dealer ben je immers meer kwijt. Wij kunnen dat veel voordeliger leveren”, vertelt Whitley. Daarnaast verkoopt Schoenmakerij Duchateau ook veters, sleutelhangers en handgemaakte leren riemen. “En we repareren tassen, jassen, riemen en broeken”, voegt ze daar nog aan toe. Ook is Schoenmakerij Duchateau een DHL Pakketservicepunt, waar mensen hun pakjes kunnen ophalen.

Verdeling

De verdeling tussen de Kevin en Whitley is duidelijk. “Hij doet de schoenen. Dat is grof werk en daar moet je een goede hand voor hebben. Ik doe de fijne werkjes. De reparaties van tassen, de stikwerkjes, het verven en poetsen van de schoenen. En wat betreft de sleutels: daar leer ik nog elke dag een hoop over bij door Kevin.” De twee werken om en om. Op zaterdag staan ze samen in de zaak. “Soms gaat Kevin na sluitingstijd en thuis gegeten te hebben nog wel eens terug naar de zaak om nog wat reparaties af te maken. We willen klanten niet langer laten wachten dan beloofd.” Tijdens openingstijden worden de reparaties overigens zichtbaar in de winkel gedaan. “We vinden het leuk dat klanten zien wat we doen. En ook ruiken. Als Kevin met de band geschuurd heeft, ruik je dat rubber. Klanten zeggen dan altijd dat het naar een typische schoenmakerij ruikt.”

Ambacht

Whitley is trots op hoe haar man het doet. “Als ik hem bezig zie, dan doet hij het super. Hij is gedreven in zijn passie. We hopen dat onze zoon het misschien ooit overneemt. Het is een speciaal vak, een ambacht. Het moet over vijftig jaar nog bestaan. Anders moet je alles opnieuw kopen als het kapot is. En zeker in een tijd dat het milieu een belangrijk onderwerp is, moet je niet alles meteen nieuw kopen. Laat het ons maken!”