Nieuws

Ook de moeders van Brusselse Poort in het zonnetje op moederdag

Geplaatst op 5 mei 2022

Het is zondag (8 mei) moederdag. Traditioneel is dit in Nederland de dag dat aan alle moeders net een beetje meer aandacht wordt besteed dan anders. In winkelcentrum Brusselse Poort zijn er ook vele moeders werkzaam. Wij maakten een rondje en vroegen drie van hen naar hun gevoel bij moederdag.

Voor Lilian Bons-Bastiaans (58) van kledingzaak Norah staan er zondag geen grote activiteiten op de planning. Zij is gewoon in Brusselse Poort te vinden, want moet werken. “Normaal gesproken vieren we het wel. Ik vind het al leuk als ze aan me denken en even langskomen.” Lilian heeft twee dochters die elk ook al kinderen hebben. Zelf heeft ze geen moeder meer. “Toen ze nog leefde, gingen we standaard weg met moederdag. We waren dan altijd samen.” Als ze nu in Brusselse Poort een moederdagcadeau had moeten uitzoeken, was Lilian naar Hendriks gegaan voor een bosje bloemen.

Jomana Aid-Kozak (44) is medewerker van Action. Zij verwacht, zoals elk jaar, surprises van haar drie kids, die 21, 19 en 17 jaar zijn. “Geen idee wat we verder met elkaar gaan doen. Uit eten, wandelen; elk jaar is het iets anders.” Haar eigen moeder krijgt een belletje. Ze woont in Frankrijk, dus even snel een cadeau brengen zit er voor Jomana niet in. “Als ik haar iets cadeau zou geven vanuit de Action, werden het geurkaarsen. Verder hebben we hier niet echt iets voor moederdag.” Hoewel Jomana dus de cadeaus komende zondag in ontvangst neemt, heeft ze dit jaar al een klein beetje moederdag gehad. Jomana is van Syrische komaf en in die cultuur is 21 april de vaste dag om moeders in het zonnetje te zetten. “Mijn kids zijn echter hier geboren en volgen dus de Nederlandse traditie.”

Monique Wouters (52) is werkzaam bij Rousseau. Ze neemt uit eigen assortiment altijd wel een doosje bonbons mee voor haar moeder van 90. “Die verwen ik op zo’n dag extra goed. De vraag is hoe lang ze nog onder ons is. Maar ze is voor haar leeftijd nog bijzonder actief en fit. Daar gaan we zondag zeker langs.” Naast chocolade wordt de moeder van Monique verblijd met plantjes voor in de tuin. “Ze is graag in de tuin aan het scharrelen, dus daar kan ze wel wat bloemetjes voor gebruiken.” Monique is zelf ook moeder, van twee jongens, de één 21 en de ander 18 jaar. Hoewel beide heren in Brabant studeren, wonen ze wel nog thuis. “Meestal leggen ze me in de watten. Ik krijg dan een ontbijtje of ze verzorgen een brunch en een cadeau als verrassing ernaast.” De moederdagcadeaus van vroeger staan Monique het meest bij. “Toen ze klein waren kwamen ze met zelfgemaakte tekeningen of gedichten thuis. Of andere kleine dingen waar ze aan geknutseld hadden. Nu krijg ik geen tekeningen meer, wel knuffels.”