Nieuws

Hoe bescherm je je dier tegen de hitte?

Geplaatst op 19 juli 2023

Van de hoge temperaturen kunnen we ontzettend genieten. Maar wij mensen kunnen er ook onder lijden. Net zoals dieren. Waar moeten we tijdens deze warme maanden op letten? We vragen het de dierenarts van Dierenkliniek Maastricht.

Volgens dierenarts Annick Mes weten de meeste mensen wel dat warmte een gevaar kan vormen voor de huisdieren. Desondanks is oververhitting snel gebeurd. “Dieren kunnen niet zweten. Zij kunnen alleen hun warmte kwijt door te hijgen. Als de omgevingstemperatuur heel warm is, kunnen zij dan weer weinig warmte afgeven aan de omgeving. Dan stijgt de lichaamstemperatuur heel snel en raken ze oververhit. Als hun lichaamstemperatuur bij 41 graden komt, kunnen ze al hersenschade krijgen. Dan raken ze buiten bewustzijn of in coma.”

Uitlaten
Ook het simpel uitlaten van je hond kan al gevaarlijk zijn. “Als je hem uitlaat, doe t ‘s ochtends of ‘s avonds als het wat koeler is. En let op het asfalt. Honden hebben geen schoenen aan. En dat asfalt is loeiheet. Als je je blote hand niet plat kan houden op het asfalt, dan kan je hond er ook niet op lopen. Die krijgt dan gewoon brandblaren onder zijn voetzooltjes en dat is pijnlijk.”

Thermometer
Volgens Mes is het geen overbodige luxe om een thermometer bij je te hebben voor je dier. “Steek deze gewoon ouderwets achter in de kont. Als je ziet dat de temperatuur naar de 40 of 40,5 graden gaat, stop met de wandeling, ga naar binnen. Bij 41, twijfel niet. Dompel het dier in een bak met water. Niet in ijskoud water, want dat heeft een averechts effect. Dan krimpen de bloedvaatjes samen. Dan krijg je minder verkoeling. Maak hem gewoon helemaal nat. Leg er geen natte handdoek overheen. Want dan zit er tussen de ondervacht en de handdoek wel nog lucht die niet koelt. Dan verstik je alleen maar meer. Dan krijgen ze ook geen verkoeling. Je moet ze echt tot op de huid natmaken.”

Verbranding
Vele mensen zijn zich er niet van bewust dat de huid van dieren ook kan verbranden. “Vooral dieren met minder dikke vacht. Als een hond met zijn buik in de zon ligt, en is deze onbehaard en roze, dan kan dat deel verbranden. Er bestaat ook gewoon zonnebrand voor dieren. Ook bij witte katten moet je opletten. Daar kunnen de oorrandjes bij verbranden. Ook die zou ik goed insmeren. Dat kan later tumortjes opleveren. Die moet je goed beschermen, vooral bij de witte dieren.”

Voor meer tips en vragen kun je contact opnemen met Dierenkliniek Maastricht: 043-343 3070 of loop even binnen via het Mercatorplein.