Nieuws

Het geluksgevoel van de bezoekers

Geplaatst op 20 maart 2022

Zondag 20 maart is het de internationale dag van het geluk. En Brusselse Poort heeft sinds de nieuwe huisstijl is geïntroduceerd de slogan ‘Groot in klein geluk’ omarmd. Alle reden voor ons om de bezoekers te vragen naar hun gevoel van geluk.

Voor de één zorgt een goed gevulde bankrekening voor een opgewekte stemming, in tegenstelling tot het gezegde dat geld niet gelukkig zou maken doet vermoeden, de ander wordt blij van alleen al de stralende zon. Voor iedereen zit geluk ergens anders in. Hoe zit dat bij de bezoekers van het winkelcentrum? Een wat oudere dame aan een tafel in La Porte is stellig: “Mijn kleinkinderen. En eigen kinderen natuurlijk ook. Dat belang staat ver boven alle andere belangen in de wereld. Ik koester elke middag die ik met ze samen doorbreng en ervaar een extreem geluksgevoel van binnen als ik ze zie lachen en merk dat ze plezier hebben.” Haar vriendin ernaast heeft geen kleinkinderen, maar kan zich het gevoel goed voorstellen. “Voor mij zit geluk toch wel in een avondje samen televisie kijken. Als het buiten lekker donker en koud is en binnen lekker verlicht en warm. En dan zo’n ouderwets gezellige show op televisie. Dan geniet ik op mijn best.”

Dat het ervaren van verschillende soorten geluk misschien ook wel afhangt van de leeftijd, blijkt als we in gesprek raken met drie jonge jongens, die zojuist een broodje hebben gescoord bij de Jumbo. “Gamen met vrienden of klasgenoten”, roept de één. “Je zit dan echt in een andere wereld, maar toch met elkaar. Ieder vanuit zijn eigen kamer en toch samen iets beleven.” Zijn klasgenoot beaamt dit, maar geeft ook een romantischer voorbeeld. “Toch wel tijd doorbrengen met mijn vriendin, die ik overigens hier heb leren kennen, toen we met een vriendengroep aan het chillen waren op het terras van Subway. Als ik haar niet zou noemen, zou ze me waarschijnlijk ook een knal voor mijn kop geven”, lacht de jongen. De laatste tiener van dit drietal weet zo snel geen origineel antwoord te geven en wijst dan maar naar zijn frikadellenbroodje, dat hij op dat moment in zijn mond duwt. “Ik ben nu erg gelukkig dat ik dit broodje eet, want had enorme honger. Ik word sowieso altijd blij van eten.”

Een moeder en dochter komen Bruna uitlopen en wordt ook naar hun beleving van geluk gevraagd. “Gezond zijn. Als we één ding wel geleerd hebben de voorbije twee jaar, is dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. En vrijheid ook niet. Kijk maar naar alle lockdowns en ook de oorlog in Oekraïne. Ik ben enorm blij dat ik hier één keer per week met mijn dochter door Brusselse Poort kan wandelen en geen zorgen over gezondheid of vrijheid heb”, aldus de moeder, die dus één keer per week een vast rondje door het winkelcentrum maakt met dochterlief. Zij op haar beurt: “Omringd zijn met mensen die kortbij je staan waar je van houdt. En ook met alle familieleden door een deur kunnen, want dat is niet vanzelfsprekend”, sprak de dochter duidelijk uit ervaring. “Oh ja, en een middag goed shoppen met mijn moeder. Zojuist een mooie tas bij Joyas gekocht. De eerste dagen na zo’n aankoop kan ik elke keer blij worden als ik zo’n mooi ding thuis zie liggen”, vervolgt ze.

En zo blijkt na dit rondje dat geluk echt voor iedereen in iets anders kan zitten. Er lopen ook een hoop gelukkige mensen door het winkelcentrum, maar hoe kan dat ook anders, Brusselse Poort is immers groot in klein geluk!