Nieuws

Halloween in opkomst; ook te zien in het winkelbeeld?

Geplaatst op 27 oktober 2022

Het is komende maandag (31 oktober) Halloween. De griezeltraditie, overgewaaid uit de Verenigde Staten, wordt in ons land steeds populairder. Maar zie je dat ook aan het winkelaanbod? Wij zochten uit of er in Brusselse Poort veel te koop is rondom Halloween.

Iedereen kent het wel uit de films, of doet er misschien zelf al aan; kinderen die tijdens Halloween de deuren ’s avonds langs gaan en de mensen ‘trick of treat’ voorleggen. Het wordt bij de ondertitelingen wel eens vertaald als ‘snoep of ik schiet’. De kinderen wordt dan, in vele gevallen, een handje snoep meegegeven en vervolgen hun tocht.

Zo druk op de straten als dat het in de Verenigde Staten is tijdens Halloween, is het hier nog niet, al is de traditie wel steeds meer in opkomst. En dat zou zich normaal gesproken moeten vertalen in het winkelbeeld. Schappen die gevuld zijn met allerlei griezelige kostuums of andere prullaria die op 31 oktober van pas komen. De bittere waarheid is dat je echt heel goed moet zoeken wil je iets vinden in Brusselse Poort.

Zowel bij Bruna, Blokker en Intertoys, winkels die wel eens het nodige willen inkopen dat themagericht is, doen niet aan Halloween. Na die eerste gang in Brusselse Poort te hebben afgelopen, vraag je je stellig af of je nog wel wat gaat vinden in het winkelcentrum. Pas bij Action is het raak. Al is het aanbod karig. Slechts de hoek van een schap ruimt de winkel in voor de opkomende traditie. Je vindt er griezelige miniatuurhuisjes, een heksenpak, een snoeptas en uiteraard het nodige snoep. Bijvoorbeeld de toepasselijke Cheetos Spookies.

Het is op de bovenverdieping zo wat het enige waarmee je echt wat kan tijdens Halloween. Of je moet de gruwelijke Halloween-tickets meetellen waar Albert Heijn een bouwwerk aan heeft gewijd. Je kunt hierbij tickets winnen voor Halloween Fright Night of tickets voor bioscoop Pathé. En vooruit: de lampionnen bij Jumbo, die vooral omgeven worden door veel snoep in datzelfde rek, rekenen we ook nog mee.

Op de onderste etage is alleen nog Hema in voor een avondje griezelen. Daar vind je nog wat spul waarmee je in de sfeer kunt komen. Een reuzespin bijvoorbeeld, een heksenhoed en wat vleermuisvleugels. En een lichtslinger, om toch nog wat te kunnen zien tijdens het feest dat gekenmerkt wordt door de duisternis. Meer plaats dan een rek wilde het warenhuis echter niet maken voor Halloween.

We kunnen concluderen dat de winkels nog niet mee (willen) gaan in de opkomst van Halloween. Ook qua aankleding vind je nauwelijks iets dat je eraan laat herinneren dat het 31 oktober zover is. Alleen Bakkerij Voncken en Jumbo hebben hun best gedaan in de versiering. Misschien spreekt het niet in het voordeel van Halloween dat de inkopen voor sinterklaas en kerst al zo vroeg gedaan kunnen worden. Winkels liggen bomvol met het snoepgoed dat gerelateerd is aan die feesten en zien meer daarin dan in Halloween.

Het winkelcentrum laat echter toch Halloween niet zomaar voorbijgaan. Op zondag 30 oktober, de dag ervoor, treedt Ruben Komkommer op in Brusselse Poort met zijn poppentheater. Hij geeft griezelshows om 13.00, 14.00, 15.00 en waarschijnlijk ook nog om 16.00 uur aan de kinderen. Het is dan tevens koopzondag, dus de ouders kunnen dan rustig hun inkopen doen (wellicht een hoop snoep inslaan voor maandag) en de kinderen kunnen genieten van de poppenkast van Ruben. Kinderen kunnen ook nog een cadeautje verwachten.