Nieuws

DoctorPhone gaat voor virusvrije telefoons

Geplaatst op 12 januari 2023

Hij krijgt wekelijks wel twee tot drie klanten in zijn winkel die slachtoffer zijn geworden van internetcriminelen. Daarom wil Milad Chardival van DoctorPhone aandacht vragen voor deze problematiek.

Hij zijn voornamelijk ouderen die ten prooi vallen aan de criminelen. “Jongeren hebben over het algemeen net wat meer verstand van telefonie dan ouderen.” Milad ziet dat ouderen onbedoeld schadelijke software, malware genaamd, op hun eigen telefoon installeren, na bijvoorbeeld het klikken op een dubieuze link. “Criminelen doen net of het sms’je dat ze sturen van bijvoorbeeld ING of Post NL komt. Er staat dan een linkje in en daar wordt op geklikt. Maar ook via Facebook, Whatsapp en Messenger worden mensen in de val gelokt. Vaak komen de berichten met deze linkjes van vrienden of familie, die zelf ook al besmet zijn, en jou dan ook een virus toedienen. Maar ook als je zelfstandig een app downloadt die van een onbekend bedrijf of service is, kan dat ook al voor problemen zorgen.”

Signalen

Hoe merk je dan dat je besmet bent? Milad: “Je verbruikt opeens meer data, bepaalde apps crashen veelvuldig, je krijgt steeds weer pop-upmeldingen of er staan opeens onbekende apps in je telefoon. Soms heb je zonder verklaring veel hogere telefoonrekeningen. De accu kan ook sneller leeg raken. Op afstand gebruiken de criminelen dan je telefoon, wat ook tot gevolg kan hebben dat je telefoon uit het niets heel warm wordt. Via je bank-app kunnen ze zelfs geld van je stelen.” En dat zag Milad recent gebeuren bij een klant die bij DoctorPhone binnenkwam. Hem hadden ze 2000 euro afhandig gemaakt. Bij zijn telefoon heeft Milad een harde reset moeten doen.

Maatregelen

En zo’n harde reset is iets wat Milad liever als laatste redmiddel inzet. Want daarbij verlies je al je data. Van foto’s tot e-mails, alles. “Voorkomen is genezen in dat geval. Je voorkomt deze ellende door simpelweg nooit op dubieuze links te klikken. Het betreft vaak korte links. Vertrouw je het niet, vraag familieleden dan om advies of kom gewoon naar mijn winkel in Brusselse Poort. Je kunt eventueel ook een virusscanner plaatsen.” Als je telefoon dan toch besmet raakt, kan Milad met je op zoek naar de bron van besmetting. “We kunnen kijken via welke app het virus is binnengedrongen. Verwijder die app zodat verdere besmetting wordt voorkomen. Als de telefoon al te erg besmet is, gaan we over op de harde reset.”