Nieuws

De vastelaovendspripperatie in Brusselse Poort

Geplaatst op 13 februari 2023

Het carnavalsseizoen is in volle gang. Heel Maastricht lijkt niet te kunnen wachten op de daadwerkelijke vastelaovend, dit jaar van 19 tot en met 21 februari. Maar is iedereen er ook praktisch klaar voor? Misschien vergeet je wel essentiële attributen om jouw carnaval tot een succes te maken. Misschien is een rondje Brusselse Poort dan nog wel handig.

De vastelaovendspripperatie dus, waar Duo X-Elle, de zangeressen van het carnavalsliedje van dit jaar, al over zong.

Vraag één is natuurlijk of je al een ‘pekske’ klaar hebt liggen? Is het antwoord daarop ‘nee’ dan heb je nog een kleine week om dit alsnog in huis te halen. Daarvoor hoef je niet naar Brusselse Poort. Het winkelcentrum voorziet niet in een grote massa aan carnavalskleding.

De diverse winkels hebben wel andere handige spulletjes in de aanbieding. Bruna bijvoorbeeld, dat altijd inspeelt op het thema dat in bepaalde periodes speelt. Diverse artikelen om je huis te decoreren zijn er haalbaar. Denk daarbij aan een rek met ballonnen, een heus hangmobiel en decoratiemaskers. Wat ook opvalt: mensen zijn normaliter gewend elkaar kaarten te sturen bij bijvoorbeeld een verjaardag of overlijden. Maar Bruna heeft ook een heel rek aan carnavalskaarten. Om elkaar een ‘propele’ vastelaovend, zoals men dat noemt, te wensen zeker…

Het is een kunst om niet een griepje op te lopen tijdens carnaval. Daar kunnen rood-geel-groene beenwarmers, of sjaals in diezelfde kleuren bij helpen. Die krijg je bij Joyas. Ook een handig klein tasje, om je telefoon of geld in te doen, kun je er kopen. Evenals een hoofdtooi ter waarde van 25 euro. Ook kun je er zakjes confetti aanschaffen. Want bij carnaval hoort confetti! Ook al is het opruimen ervan een behoorlijke opgave.

Naast confetti kun je je ook geen Mestreechter vastelaovend voorstellen zonder serpentine. Daar krijg je verschillende rollen van bij Primera voor zestig cent per stuk. Iets wat je misschien niet mee op stapt neemt, maar wel leuk is om, met wat carnavalsmuziek op de achtergrond, mee in de stemming te komen, is het maken van de ‘Veer zien vastelaovend’-puzzel. Duizend stukjes moeten daarbij op de goede plek worden gelegd. Alle traditionele carnavalselementen komen erin terug, evenals de gezichten van de bekende carnavalsartiesten.

Tot slot, namens heel Brusselse Poort: Goei uuch de door mit de vastelaovend!