Nieuws
De missie van Bananenboxer: mensen inspireren gezonder te eten
Geplaatst op 28 januari 2021Vele mensen kennen de Bananenboxer als die verkoper van groente en fruit op de markt. Sinds een half jaar is het bedrijf ook actief in Brusselse Poort, in de ruimte waar voorheen Kwantum huisde. Op die nieuwe locatie werkt Bananenboxer naast de verkoop van haar producten tevens aan een missie: mensen inspireren gezonder te eten. En dat komt goed uit in tijden van een gezondheidscrisis.
Dat gezonde eten zit er volgens Suzanne Devens, die samen met man Henny Vroegop en diens zoon Kevin Bananenboxer runt, er bij een bepaalde doelgroep al goed in. “Ik vind het verbazingwekkend hoe gezond jongeren eten. In mijn studententijd at ik echt niet zo goed als dat zij nu doen. Vooral buitenlandse studenten valt me op, uit Zuid-Europa, eten extreem gezond.” De rest van de bevolking leek ook die kant op te gaan, tijdens de eerste coronagolf van vorig jaar. “Ze kwamen massaal hun gembershotjes en perssinasappels halen hier. Inmiddels is dat enorm afgezwakt. Mensen vallen snel terug in oude gewoontes, net als met afvallen. Je begint vol moed 1 januari en na enkele weken verwatert dat weer.” Bij Bananenboxer kun je terecht voor lokale producten. Naast groente en fruit is er bijvoorbeeld ook honing, koffie, chocolade en andere delicatessen te vinden, die niet in een supermarkt te krijgen zijn.
Belgische klanten
Het is inmiddels na een stormachtig begin rustig bij Bananenboxer. “Onze eerste maanden hier in juli, augustus en september, waren echt super. We zijn op deze locatie echter grotendeels afhankelijk van de Belgische bezoekers. Die komen hier door corona nu even niet. De Maastrichtenaar komt ook elke dag en pakt dan steeds een beetje. De Belgen kopen hier echter voor dertig tot veertig euro in één keer. We missen daarom meer dan de helft van de omzet die we in normale tijden zouden draaien. Daar moeten we ons doorheen slaan.” En dat terwijl de winst van de zaak in de Brusselse Poort juist bedoeld is om langer in het winkelcentrum te blijven. Bananenboxer zal namelijk maar ongeveer twee jaar op de huidige plek blijven zitten. Dan moet het bedrijf verhuizen naar een alternatieve locatie binnen het winkelcentrum, in het kader van de verbouwingen. “Het is niet meer dan logisch dat hier ook een grote winkel in komt op termijn. Het geld dat we hier verdienen, investeren we in een nieuwe winkel in Brusselse Poort. Ik hoop daarom echt dat het snel aantrekt wat corona betreft, want we willen hier nog heel lang blijven”, vertelt Suzanne.
Samen
Suzanne wil niet in de laatste plaats nog heel lang blijven omdat ze het zo gezellig vindt in Brusselse Poort. “Ik vind het bizar hoe leuk alle ondernemers hier met elkaar omgaan en samenwerken. Dat ben ik niet gewend van de markt. Daar heb je altijd wel eens ruzie met andere verkopers. Het gevoel van samen is hier heel erg aanwezig.” Naast de markt, waar onder meer zoon Kevin staat met het groente en fruit, de vestiging in Brusselse Poort, waar Suzanne de leiding heeft, heeft Bananenboxer ook nog een tijdelijke vestiging in de Augustijnenkerk van evenementenlocatie Rebelle. Daar mogen vanwege corona voorlopig geen events plaatsvinden. Van de leegstaande ruimte maakt Bananenboxer dankbaar gebruik. Henny, de man van Suzanne, heeft daar de leiding. Henny vertegenwoordigt overigens de derde generatie die actief is binnen Bananenboxer, zoonlief Kevin al de vierde.