Nieuws

Buurtnetwerk opent BeiHuis in winkelcentrum

Geplaatst op 10 juni 2022

Brusselse Poort heeft in haar vernieuwde winkelcentrum ook een plekje ingeruimd voor het buurtnetwerk van de wijk.

Ze zijn er maar wat blij mee, de vrijwilligers van het buurtnetwerk. In het pand waar voorheen Witteveen zat en ook tijdelijk Hans Anders verbleef, hebben zij nu een vast honk. Voorheen vergaderde het buurtnetwerk altijd boven Café 1900 aan het Orleansplein, maar nu hebben ze ook echt een fysiek inlooppunt. “De wens voor zoiets was er al heel lang. De eigenaar van Brusselse Poort bood ons deze mooie kans”, vertelt Louise van Bronswijk, de penningmeester van het buurtnetwerk. Het pand krijgt de naam BeiHuis mee, met al ondertitel ‘de buurtverbinders’.

Dat de wijk Brusselsepoort zolang op deze kans moest wachten, had volgens voorzitter Dirk Tempelaar een reden. “De gemeente is jarenlang heel actief geweest om in buurten huiskamers te realiseren. Het ging dan vaak om buurten waar de situatie sociaaleconomisch dusdanig is, dat deze er ook echt cruciaal zijn. Onze wijk is groot en bevat tevens diverse deelwijken. We vielen daarom telkens buiten de prijzen. Nu komen echter enkele dingen samen: de gemeente is bereid ons te steunen, de eigenaar van Brusselse Poort is enthousiast en een project van de universiteit krijgt er een plekje.”

Project

Burgeronderzoeker Evelien Meijerink leidt dit project, dat de gezondheidsbeleving van bewoners onder de loep neemt. “Ik ga onderzoeken naar wat burgers zelf op het gebied van gezondheid doen. Stress heeft bijvoorbeeld veel invloed op hoe iemand er aan toe is. Wat een dokter zegt, is natuurlijk belangrijk, maar vaak is eigen kennis ook van grote waarde. Vaak is een oplossing die je zelf bedenkt dan ook beter dan die van een arts.”

Invulling

Verder mogen de inwoners van de wijk meebepalen wat de resterende invulling van BeiHuis zal zijn. “Het is een beetje een ingroeimodel. De ene week zijn we bepaalde dagdelen open, de andere week niet. We hopen op termijn genoeg mensen enthousiast te hebben gekregen voor het BeiHuis dat je meer vrijwilligers krijgt, waardoor je ook vaker open kunt zijn”, aldus Tempelaar. Wel zal er sowieso samengewerkt worden met de winkeliers. Van Bronswijk: “Er is veel mogelijk op het centrale plein. Als we vanuit het BeiHuis iets organiseren waarbij samen gegeten of gekookt wordt, regelen we dat met winkeliers.”

Locatie

Of het buurtnetwerk er jarenlang zal zitten, is nog maar de vraag. “Deze plek was vrij en we vinden het een toplocatie. Maar we zijn al blij dat we überhaupt een plek hebben gekregen in het winkelcentrum. Als er op termijn een winkelier komt die veel meer betaalt voor deze plek, dan moeten we verhuizen. Maar dan krijgen we wel weer een plek binnen Brusselse Poort, is ons beloofd”, vertelt Van Bronswijk tot slot.