Nieuws

Brusselse Poort bereidt leerlingen voor op terugkeer naar school

Geplaatst op 29 augustus 2022

De scholen gaan weer bijna beginnen. Vanaf 5 september melden de jongste kids zich op hun basisschool, de studenten van het hoger onderwijs gaan komende week al aan de slag. En dus moeten er weer nieuwe spullen worden aangeschaft om het jaar goed door te kunnen komen. Diverse winkels in Brusselse Poort hebben hier zoals elk jaar een voorraad voor aangeschaft.

Je kunt natuurlijk je pennen, kladblokken en agenda bij Action halen. Want, wat krijg je er niet? Maar er zijn ook winkels met een uitgebreider assortiment op dit gebied en die hele tafels in hun winkel wijden aan de terugkeer naar school. Bruna bijvoorbeeld. Als je het voor mekaar krijgt de winkel uit te lopen en niet te hebben gevonden waar je naar zocht, heb je een wel heel bijzondere wens. Een uitgebreid assortiment aan agenda’s, kaftpapier, schriften, woordenboeken, klappers en schrijfgerei is er te koop.

“We hebben de spullen al sinds eind juni in de winkel”, vertelt een medewerkster. “Ik vind dat de animo wat laat op gang komt in 2022. Misschien omdat de scholen later starten dan in andere jaren. Maar, we weten uit ervaring dat er nog genoeg scholieren wat komen halen als de scholen eenmaal begonnen zijn en ze preciezer kunnen inschatten wat ze nodig hebben. Bij ons komen alle onderwijsniveaus spullen halen. Van het basisonderwijs tot studenten van de universiteit.” De jaarlijkse terugkerende periode met allerlei schoolartikelen is erg belangrijk voor Bruna. “Het bepaalt een groot deel van onze omzet.”

Primera

Even verderop in Primera is het assortiment schoolspullen wat meer bescheiden. Maar dat is niet zo gek. Zo belangrijk als deze periode is voor Bruna, zo anders kijken ze er bij Primera naar. Astrid van den Wijngaard vertelt: “Het loopt hier pas echt storm als de agenda’s uitkomen met het nieuwe kalenderjaar. Dat is echt gigantisch. Wat die schoolagenda’s betreft is het niet meer zoals vroeger. Kinderen krijgen een agenda tegenwoordig al van school.”

Toch heeft Primera dezelfde soort spullen liggen als die je bij Bruna vindt, maar in wat mindere mate. Voor de schoolspullen heeft Primera, zoals al eerder aangehaald, dus ook concurrentie van Action. “Maar vergeet niet dat wij wel in een hoger segment zitten. We bieden ook andere kwaliteit.” Astrid ziet, zeker nu de INKOM van start is gegaan, de aanloop van buitenlandse studenten toenemen. “Ze willen dan het nodige aanschaffen en vervolgens met hun visa-kaart betalen. Dat gaat overal ter wereld, maar hier niet, want dan tot verbaasde gezichten leidt.” Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, volgens Astrid.