Bruna maakt scholieren klaar voor nieuw onderwijsjaar

31 augustus 2020

Brusselse Poort heeft sinds maart een eigen Bruna. De onderneming die bekendstaat om de verkoop van bijvoorbeeld boeken, tijdschriften en agenda’s, beleeft deze maand een drukke periode. Omdat de scholen weer zijn begonnen, melden scholieren zich massaal in de Bruna-vestiging voor de aanschaf van allerlei materialen om het nieuwe studiejaar in te gaan.

“We hebben het complete pakket voor de scholier”, weet Cor Schoenmaeckers, die samen met zijn vrouw eigenaar is van Bruna in Brusselse Poort. “Van kaftpapier tot klappers, woordenboeken, potloden; het hele lijstje aan benodigdheden die leerlingen voor school moeten aanschaffen. Hebben we het niet in huis, bestellen we het!” Van alle schoolartikelen is de agenda het meest populair, volgens Cor.

Het is daarom drukte alom deze weken. “In principe gaat de verkoop van schoolartikelen het hele jaar door, want tussentijds moeten ook materialen vervangen kunnen worden. In deze periode heb je bij ons echter de meeste keuze. We hebben wat schoolartikelen betreft altijd een piek in de laatste week van het voorbije schooljaar, maar nog grotere druktes in de laatste week van de zomervakantie en de eerste week van het nieuwe schooljaar. Dat maakt school één van onze belangrijkste pijlers, naast de agenda- en kalenderverkoop en kerst.”

Ondanks een steeds meer digitaliserende wereld, ook op scholen, ziet Cor de populariteit van zijn fysieke artikelen bij Bruna niet bepaald afnemen. “Zodra de agenda’s en kalenders van het nieuwe jaar binnenkomen, vliegen die altijd de deur uit. Evenals de familieplanners overigens, die zijn heel populair!” Een mogelijke oorzaak waarom Bruna goed blijft verkopen, is de afname van het aantal aanbieders. “De totale markt is gekrompen. Daar hebben wij profijt van natuurlijk. Eveneens profiteren we van het feit dat we met deze vestiging in een echte studentenstad zitten en daar dus ook veel schoolmateriaal verkocht wordt.”

Cor en zijn vrouw hebben naast de winkel in Brusselse Poort ook nog Bruna-vestigingen in Geleen (sinds 2012) en Landgraaf (sinds 2014) op hun naam staan. De start van hun zaak in Brusselse Poort was op z’n zachts gezegd ongelukkig. “We openden op 12 maart en toen brak corona uit. Niet alleen de lockdown in ons land kostte Bruna klanten, maar vooral de sluiting van de Belgische grens. Met de week gaat het wat dat betreft nu beter met onze vestiging.” Cor en zijn vrouw zitten met Bruna in het pand waar voorheen Aktiesport in huisde. “Een lekker grote winkel. Dat wilden we bewust, want om het aantrekkelijk te houden, heb je ruimte nodig, vinden wij.”

Terug naar nieuwsoverzicht