Nieuws

Bakkerij Voncken opent halverwege juni in Brusselse Poort

Geplaatst op 26 mei 2022

In de week van 13 juni opent bakkerij Voncken de deur in Brusselse Poort. De zaak neemt intrek in de ruimte op de hoek tegenover de Jumbo. Het wordt de 23ste Voncken-winkel in Zuid-Limburg.

Ze kunnen nog niet precies zeggen wanneer de bakkerij haar deuren opent. Dit omdat er nog interieurstukken geleverd moeten worden en die wat langer op zich laten wachten. Maar in de week van de 13de moet het dan dus echt gebeuren. Eigenaar Frans Voncken (vierde generatie binnen het familiebedrijf dat in 1907 werd opgericht) en diens opvolger Julien De La Haije kunnen niet wachten. Ze springen daarmee in een gat. Want Brusselse Poort had tot op heden geen bakkerij. Voncken: “We zijn benaderd door het winkelcentrum. Ze waren op zoek naar een bakkerij die zich er wilde vestigen. Een zaak met dagvers brood en gebak, die zeven dagen per week open is. Die vraag lag er stellig.”

Aanbod

Wat gaat de bakkerij precies aanbieden? In ieder geval gaat men er ter plaatse afbakken, zodat die versbeleving ontstaat. Julien: “We hebben binnen die 23 winkels twaalf lunchcafés, waar je koffie en warme gerechtjes kunt krijgen. In Brusselse Poort maken we een to go-zaak. Met een koffieconcept uit Oostenrijk, brood, belegde broodjes, vlaai, diepvriestaarten, klein gebak en 24 verschillende soorten smaken schepijs.” En ook met ijs vult Voncken een leegte op binnen Brusselse Poort. “Er is geen ijssalon daar. Het ijsseizoen start over het algemeen in maart en loopt tegenwoordig tot en met oktober. Zeker als je indoor verkoopt zoals wij gaan doen.” Na oktober schakelen ze bij Voncken over op gebak dat in de maanden rondom de feestdagen populair is. Ondanks dat ‘to go’ de hoofdmoot vormt, zijn er wel zes snelle plaatsen, waarop een product van Voncken snel opgesmikkeld kan worden.

Brusselse Poort

Hoewel Frans aangeeft dat de meeste zaken van Voncken juist meer naar de buitenkant van winkelcentra trekken, is hij toch erg blij met de plek binnenin Brusselse Poort. “Het winkelcentrum is enorm vernieuwd en is er één om snel in te winkelen. Bovendien is Brusselse Poort van drie kanten benaderbaar; je hoeft niet een rondje te lopen, bent snel in en uit en parkeert je auto voor een schappelijk tarief. Het aanbod, de bezoekersaantallen, de ligging, de differentiering maakt het voor ons heel aantrekkelijk.” Ook Julien is onder de indruk van de aanpak van Brusselse Poort. “Ze gooien de ruimtes hier niet zomaar vol. Ze denken er echt over na welke zaak waar komt te zitten.” Dat ziet Frans ook zo: “Het is hier niet lukraak meters vullen. Ze denken echt na; wat wil de klant, hoe ziet die klant uit, wat past en wat niet? Ik durf te wedden dat ze tegen de nodige concepten ook ‘nee’ hebben gezegd. Dat durven ze hier. En dat zie je aan het winkelcentrum terug.”

Personeel

In de zaak in Brusselse Poort gaat Voncken met vier werknemers aan de slag. En die waren – met het tekort aan personeel in het achterhoofd – ook niet zomaar gevonden. Julien: “We doen de werving vanuit Kerkrade. Ik ben legio keren naar Maastricht gereden dat de kandidaat niet kwam opdagen. Dan ben je op een gegeven moment verrast dat er mensen voor je zitten die wel echt willen en enthousiast zijn. En die hebben we nu gevonden!”